Wat is een diastase

In principe is een diastase tussen de rechte buikspieren, een normale aanpassing van de buikwand tijdens de zwangerschap. Elke zwangere krijgt in het derde trimester een diastase. 

Het bindweefsel tussen de rechte buikspieren rekt op, wordt breder. Er zit meestal geen gat, alhoewel dit soms zo kan voelen. Na de bevalling heeft het opgerekte weefsel tijd nodig, dit kan wel 1,5 jaar duren, om weer korter en steviger te worden.  

Vijf jaar na mijn laatste bevalling, had ik nog steeds last van een diastase waardoor ik mijn ‘zwangerschapsbuikje’ niet kwijtraakte. Minke heeft mij heel goed begeleid. In drie maanden tijd (6 consulten) heb ik aan de hand van steeds pittigere oefeningen bijna dagelijks mijn buikspieren getraind. Intussen is de diastase bijna weg en is mijn buik weer strakker geworden, waardoor ik beter in mijn vel zit en zonder klachten kan sporten 

Anna

Klachten Diastase

Ongeveer 40% van de bevallen vrouwen heeft 6 maanden later nog steeds in meer of mindere mate een diastase. Klachten kunnen hierdoor ook blijven.
De meest voorkomende klachten zijn:
– Lage rugpijn,
– Niet kunnen opbouwen met sporten,
– Bekkenbodem klachten (werkt nauw samen met de buikwand),
– Heup en bil pijn.

Behandeltraject Diastase

Bij fysio Evident begeleidt Minke je persoonlijk. We gaan eerst onder andere je diastase onderzoeken en bespreken. Alhoewel je lichaam heel knap is en veel zelf kan herstellen (dit zeg ik tegen mijn kinderen). Kan je toch bepaalde spieren meer gebruiken om zo de diastase te ondersteunen en makkelijker te laten herstellen. Ook is het vaak zinvol om te kijken hoe je buik en bekkenbodem samenwerken. 

Je krijgt oefeningen, die je thuis 3 a 4 keer per week kan doen. 
Zodat je weer sterker wordt… from the inside out. 

Dit kan individueel, voor meer info over groepsverband zie fysio-evident.nl/floorfysiominke/