Je loopt al een tijd rond met een ontzettend pijnlijke schouder. Was het nu ontstaan na die klap op mijn schouder of toch niet? Het begint steeds pijnlijker te worden en bewegen gaat steeds moeilijker. Het lukt amper nog om mijn jas aan te trekken en er op liggen is ook niet te houden.Je bent bezorgd, hoe lang gaat dit duren? Wat kan er aan gedaan worden? Zou het een frozen shoulder kunnen zijn? 

Blijf niet te lang alleen met je frozen shoulder doorlopen, wij kunnen de pijn wat verlichten. Wachten lost niets op. Gedachten als: geen tijd hebben, de kosten of je niet aan willen stellen zijn vaak redenen waarom je je het uitstelt. Uiteindelijk kies je er later toch voor om een afspraak te maken en dan heb je spijt dat je niet eerder bent gekomen.

Je hebt recht op goede aandacht en begeleiding. Zorg goed voor jezelf, we helpen je graag.

Frozen shoulder klachten en verschijnselen

Een frozen shoulder kenmerkt zich als een globale pijn aan de buitenzijde van de schouder. Soms met uitstraling tot in de elleboog of hand. De schouder wordt gedurende de tijd steeds beperkter in de bewegelijkheid en de schouderpijn wordt erger. Er zijn drie fases te onderscheiden, namelijk: de bevriezende fase (1), de bevroren fase (2) en de ontdooi fase (3).

Bevriezende fase: deze kan 2 tot 9 maanden duren. De pijn en stijfheid van de schouder nemen toe. De pijn is voornamelijk in de nachtelijke uren het ergst. Dit komt omdat er een actieve ontsteking gaande is.
Bevroren fase: deze kan 4 tot 12 maanden duren. De stijfheid zal aanwezig blijven, alleen de pijn neemt langzaam af. Deze wordt nog wel aan het einde van de beweging gevoeld.
Ontdooi fase: deze kan tussen de 5 en 26 maanden duren. De pijn en stijfheid nemen langzaam af. Vaak blijft er nog wel een lichte beperking.
Naast een frozen shoulder kan pijn aan de schouder natuurlijk ook andere oorzaken hebben. Andere schouderklachten staan op deze pagina uitgelegd.

Wat is een frozen shoulder?

De oorzaak is een ontsteking van het gewrichtskapsel van de schouder, ook wel een capsulitis adhaesiva genoemd. Deze kan ontstaan door een ongeluk, val of klap, of spontaan zonder duidelijke reden (idiopathisch). Een frozen shoulder komt het meest voor in de leeftijd tussen 40 en 65 jaar. Meer bij vrouwen dan bij mannen. Het kan soms verward worden met artrose (slijtage), maar artrose klachten beginnen veelal pas boven de 60 jaar.

Verhoogde risicofactoren voor het krijgen van een frozen shoulder is het hebben van diabetes mellitus en/of langdurig niet of onvoldoende bewegen met de schouder.

Behandeling frozen shoulder

Fysiotherapie is bij een frozen shoulder zeer aan te bevelen, dit omdat er binnen elke fase andere behandelmogelijkheden zijn. In de eerst fase is het belangrijk om de pijn zoveel mogelijk te dempen. De tweede fase is het een combinatie van de bewegelijkheid bevorderen en de pijn te verminderen. De laatste fase gaat het echt om de bewegelijkheid van de schouder zo snel mogelijk weer terug te krijgen.

Als de pijn echt ondragelijk is, kan er in overleg met de huisarts, een corticosteroïde injectie worden toegediend. Dit heeft enkel op korte termijn een gunstig effect. Het nadeel is dat het weefsel er mogelijk zwakker van kan worden. Het is immers een stresshormoon die het herstelproces deels stil legt.

Wij bij Fysio Evident hebben hier ruime ervaring mee en kunnen advies op maat geven. Wil je meer weten, neem dan direct contact met ons op. We staan voor je klaar. Bel nu.

Behandeltraject frozen shoulder

In de eerste plaats bestaat de behandeling uit het inzicht geven in de klacht en advies hoe je wel en niet moet bewegen. Vervolgens wordt er actief gewerkt aan herstel. Gemiddeld zijn er 20 tot 50 behandelingen nodig. Dit is echter geheel afhankelijk in welke fase je zit en of er nog andere samenhangende problemen zijn.

Omdat de aandoening ‘frozen shoulder’ een chronische indicatiestelling heeft, moeten de eerste 20 behandelingen zelf betaald worden, daarna wordt het vergoed vanuit de basis verzekering. Als je voldoende aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie wordt mogelijk alles vergoed. Let op: bij aanspraak op de basisverzekering, na de 20ste behandeling wordt er eerst aanspraak gedaan op het eigen risico.