Nek en schouderklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Zoals een verkeerde houding, stress waardoor de spierspanning te hoog is. Of onvoldoende kracht, vaak is het een combinatie van oorzaken. Deze kunnen ook hoofdpijn veroorzaken. Maar ook zonder nekklachten kan je hoofdpijn hebben, vaak blijkt dit toch ook vanuit de nek te komen. Voor deze hoofdpijn klachten zijn wetenschappelijk bewezen, hele effectieve behandelingen mogelijk. Minke kan verschillende behandelmethode gebruiken, om nek en hoofdpijnklacht(en) structureel te verhelpen.

Blijf niet te lang met je nekklachten doorlopen, daardoor duurt het herstel langer en wordt het herstelproces moeilijker. Wachten lost je nekpijn niet op. Gedachten als: geen tijd hebben, de kosten of je niet aan willen stellen zijn vaak redenen waarom je je het uitstelt. Uiteindelijk kies je er later toch voor om een afspraak te maken en dan duurt het herstel alleen maar langer.

Symptomen nekpijn

Nekklachten kunnen zich op verschillende manieren manifesteren. Naast pijn en stijfheid kan er sprake zijn van uitstraling, hetgeen waargenomen kan worden in de schouder en/of arm. Een prikkelend, branderig of doof gevoel met krachtverlies kan samenhangen met nekklachten. Zelden is er spraken van oorsuizen (tinnitus). Hoofdpijn door nekklachten komt ook veel voor. Hierdoor is de kans groot dat je moeite hebt met dagelijkse activiteiten of belemmert bent om te sporten of werken.

Oorzaken nekpijn

Er zijn een tal van oorzaken die aan de nekpijn ten grondslag kunnen liggen. De meest bekende is de traumatische nekpijn, vroeger de ‘whiplash’ genoemd. Spierspanningen, artrose, spierknopen en een nek-hernia kunnen eveneens zorgen voor veel nekpijn en stijfheid aan de nek. Als je nekklacht langer duurt van 6 weken is de kans groot dat er factoren meespelen die het herstel tegenhouden. Dan kun je denken aan angst (voor bewegen), verkeerde (werk)houding, onrust, stress, depressieve gevoelens of catastrofen. Wij doen zorgvuldig onderzoek zodat je snel weet wat je eraan kunt doen.

 

Behandeling nekpijn

Bij Fysio Evident zijn we gericht op een persoonlijke behandeling met een langdurig resultaat. We nemen de cliënt mee in het gehele herstelproces. Om te beginnen is het nodig om een goed beeld te krijgen van de nekklacht; hoe de nekpijn ontstaan is, hoe lang je de nekpijn al hebt, wanneer die voornamelijk opspeelt, enz. Vervolgens wordt er een uitgebreid lichamelijk onderzoek gedaan, waar we ook extra tijd voor nemen.

Behandeltraject nekpijn

In de eerste plaats bestaat de behandeling uit het inzicht geven in de klacht en advies hoe je wel en niet moet bewegen, om erger te voorkomen. In de meeste gevallen, niet altijd, is het noodzakelijk om de spieren sterker en soepeler te maken door oefeningen. Onze begeleiding zorgt ervoor dat oefeningen op de juiste wijze worden uitgevoerd en aangeleerd. Dit helpt je om de juiste spieren aan te spannen bij bewegen wat helpt om nekpijn ook in de toekomst te voorkomen, aangezien de kans op herhaling groot is bij nekpijn als de spieren niet sterk genoeg zijn of houdt. Daarna wordt de uitslag van het onderzoek besproken en krijgt u de tijd om vragen te stellen. Als er geen vragen meer zijn wordt er een behandelvoorstel gedaan om je nek klacht zo snel mogelijk te verminderen, we stemmen dat helemaal op jou af. Je niet alleen voor, wij ondersteunen en begeleiden je tijdens het gehele herstelproces.