Als je voor het eerst schouderklachten hebt, weet je niet wat je overkomt. Je komt erachter hoeveel je de schouder eigenlijk gebruikt.  Het trekt naar je onderarm of soms zelf je nek in, met als gevolg een zeurende hoofdpijn. Je bent beperkt in het sporten en slapen gaat ook slecht (als je een zij slaper bent).

Blijf niet te lang met je schouderpijn doorlopen, daardoor duurt het herstel langer en wordt het herstelproces moeilijker. Wachten lost je schouderpijn niet op. Gedachten als: geen tijd hebben, de kosten of je niet aan willen stellen zijn vaak redenen waarom je je het uitstelt. Uiteindelijk kies je er later toch voor om een afspraak te maken en dan duurt het herstel alleen maar langer.

Je hebt recht op goede aandacht en begeleiding. Zorg goed voor jezelf, we helpen je graag.

Effectief herstellen van je schouderpijn

Je schouder doet pijn, de simpelste bewegingen gaan met moeite. Bij dagelijkse activiteiten wordt je er continu aan herinnerd dat er iets mis is. Je gaat de schouder ontzien en steeds minder doen. Bewegingen die de schouderpijn kunnen uitlokken, zijn: de arm optillen, jas aantrekken, draaibeweging maken, reiken of er op liggen. Je begint je zorgen te maken. Hoe lang duurt een schouderklacht en hoe kom ik er zo snel mogelijk vanaf? Maak direct een afspraak met een deskundige fysiotherapeut om duidelijk te krijgen wat er aan de hand is.

Symptomen schouderpijn

De meeste schouderklachten lijken niet op elkaar, de schouder is namelijk een ontzettend complex gewricht. Naast pijn en stijfheid kan er sprake zijn van uitstraling, het geen waargenomen kan worden rondom de schouder en/of arm. Een prikkelend, branderig of doof gevoel met krachtsverlies kunnen samenhangen met schouderklachten. Hierdoor kan het idee ontstaan dat het totaal mis is, maar in de meeste gevallen is dat niet zo. In de regel is het zo dat, hoe langer de klacht voort duurt, hoe langer het herstel ook zal zijn.

Oorzaken schouderpijn

Globaal zijn er drie soorten oorzaken van schouderklachten, los van de structuren die aangedaan kunnen zijn. In de eerste plaats ontstaan schouderklachten regelmatig op basis van een trauma, zoals een val op- of klap tegen de schouder. Wat kan resulteren in een breuk, scheur of (slijmbeurs)ontsteking. In de meeste gevallen ontstaan schouderklachten door overbelasting of een verkeerde houding. Kenmerkend is dat de pijn veelal langzaam ontstaat en het steeds heviger wordt over de tijd. De ontstaanswijze is dan vaak niet meer te herleiden. Tot slot zijn er mensen die erg flexibel zijn in de banden en gewrichten. Ze zijn soms ook in staat het schoudergewricht moedwillig te ontwrichten en weer terug te zetten, de ‘party poppers’ genoemd. Deze vergrootte bewegelijkheid zorgt ervoor dat de spieren harder moeten werken om alles op de juiste plek te houden. In zeldzame gevallen kunnen schouderklachten veroorzaak worden door ernstige onderliggende problemen.

Veel bekende schouderklachten, zijn:

Slijmbeursontsteking
Frozen Shoulder (kapsel ontsteking)
Impingement (inklemming)
Labrum letset
Artrose (slijtage)
Luxatie (ontwrichting)
Post-operatief (na de operatie)
Chronische peesontsteking
Myofaciale triggerpoints (spierknopen)

Behandeling schouderklachten

Door de uiteenlopende oorzaken van schouderklachten is geen enkele schouderbehandeling helemaal identiek. Persoonlijke voorkeuren, wensen en mogelijkheden spelen hierin een belangrijke rol. Bij Fysio Evident zijn we gericht persoonlijk afgestemde behandeling met een duurzaam resultaat. We nemen de cliënt mee in het gehele herstelproces. Om te beginnen is het nodig om een goed beeld te krijgen van de schouderklacht; hoe de schouderpijn ontstaan is, hoe lang je de schouderpijn al hebt, wanneer die voornamelijk opspeelt, enz. Vervolgens wordt er een uitgebreid lichamelijk onderzoek gedaan, waar we ook extra tijd voor nemen. Daarna wordt de uitslag van het onderzoek samen besproken. Daarna wordt er een behandelvoorstel gedaan om u zo snel mogelijk van de schouderpijn af te helpen. Je staat er dus niet alleen voor, wij ondersteunen en begeleiden je tijdens het gehele herstelproces.

Behandeltraject schouderklachten

In de eerste plaats bestaat de behandeling uit het inzicht geven in de klacht en advies hoe je wel en niet moet bewegen, om erger te voorkomen. In bijna alle gevallen kun je niet direct vol gas met oefeningen beginnen. Een juiste opbouw is echt noodzakelijk. Een, voor je gevoel, langzaam begin zorgt vaak bij schouderklachten voor een sneller herstel. Er moet namelijk een balans ontstaan tussen de juiste belasting (oefeningen) en wat de schouder aan kan. Van lichte oefeningen naar steeds zwaardere oefeningen. Onze begeleiding zorgt ervoor dat oefeningen op de juiste wijze worden uitgevoerd en aangeleerd. Dit helpt je om de juiste spieren aan te spannen bij bewegen wat helpt om schouderklacht ook in de toekomst te voorkomen.

Behandelmethode die bij Fysio Evident regelmatig ingezet worden zijn een combinatie van: advies, oefentherapie (huiswerk oefeningen), mobilisaties, massage (detoniserend), medical taping en/of dry needling.