Rugpijn is een veel voorkomende klacht. Eén op de vier mensen heeft rugklachten die regelmatig terug komen. Vaak schiet het er ineens in, bij een kleine beweging. Ook kan het zijn dat de pijn er langzaam ingetrokken is. Je weet niet wat er aan de hand is en hoe je er snel weer vanaf kunt komen. Het is goed om te weten wat je moet doen. Soms is het nodig om juist rust te houden, maar het kan ook nodig zijn om juist meer te gaan bewegen. Met professionele begeleiding kunnen wij je snel en zorgvuldig van je rugpijn af helpen.

Maak een afspraak. Kom langs

Blijf niet te lang met je rugklachten doorlopen, daardoor duurt het herstel langer en wordt het herstelproces moeilijker. Wachten lost je rugpijn niet op. Gedachten als: geen tijd hebben, de kosten of je niet aan willen stellen zijn vaak redenen waarom je je het uitstelt. Uiteindelijk kies je er later toch voor om een afspraak te maken en dan duurt het herstel alleen maar langer.

Je hebt recht op goede aandacht en begeleiding. Zorg goed voor jezelf, we helpen je graag.

Symptomen rugpijn

Elke klacht heeft een eigen geschiedenis, bij rugklachten is het vaak zo dat het ontstaansmoment nog duidelijk te herinneren is. Maar dat is zeker niet altijd het geval. Duidelijke symptomen zijn zeurende-, schietende- en/of stekende pijn, stijfheid, soms uitstraling naar de bil of benen. Hierdoor is de kans groot dat je moeite hebt met dagelijkse activiteiten of belemmert bent om te sporten of werken.

Oorzaken rugpijn

Er kunnen uiteenlopende oorzaken zijn als het gaat om lage rugpijn, veelal gaat het om een verkeerde houding of beweging. In het algemeen wordt er onderscheid gemaakt in specifieke en a-specifieke lage rugklachten. Specifiek wil zeggen dat er een neurologisch of ernstig component aan ten grondslag ligt. Wij kunnen dit herkennen door te screenen, als dit het geval is wordt je direct doorgestuurd naar de huisarts. Maar in 90 tot 95 procent van de gevallen gaat het om a-specifieke lage rugklachten. Wat uiteraard de klacht niet minder maakt. Wij bij Fysio Evident proberen dan te achter halen om welke structuur het gaat, door grondig onderzoek te doen. Zo kan:

Spit: is pijn en stijfheidsklachten in de onderrug in combinatie met uitstraling naar de bil of benen

Lumbago: is pijn en stijfheidsklachten in de onderrug 

Ischias: hier gaat het voornamelijk om klachten in het been, het verloop van de grote lange been zenuw (n.ischiadicus), er hoeft dan niet per definitie rugpijn te zijn, maar de oorzaak is wel gelegen in de rug 

Behandeling rugpijn

Bij Fysio Evident zijn we gericht op een persoonlijke behandeling met een langdurig resultaat. We nemen de cliënt mee in het gehele herstelproces. Om te beginnen is het nodig om een goed beeld te krijgen van de onderrugklacht; hoe de onderrugklacht ontstaan is, hoe lang je de onderrugklacht al hebt, wanneer die voornamelijk opspeelt, enz. Vervolgens wordt er een uitgebreid lichamelijk onderzoek gedaan, waar we ook extra tijd voor nemen. Daarna wordt de uitslag van het onderzoek besproken en krijg je de tijd om vragen te stellen. Als er geen vragen meer zijn wordt er een behandelvoorstel gedaan zodat je zo snel mogelijk van de onderrugklacht over gaat, we stemmen dat helemaal op jou af. Je staat er niet alleen voor, wij ondersteunen en begeleiden je tijdens het gehele herstelproces.

Behandeltraject rugpijn

In de eerste plaats bestaat de behandeling uit het inzicht geven in de klacht en advies hoe je wel en niet moet bewegen, om erger te voorkomen. In de meeste gevallen, niet altijd, is het noodzakelijk om de spieren sterker en soepeler te maken door oefeningen. Onze begeleiding zorgt ervoor dat oefeningen op de juiste wijze worden uitgevoerd en aangeleerd. Dit helpt je om de juiste spieren aan te spannen bij bewegen wat helpt om onderrugklachten ook in de toekomst te voorkomen, aangezien de kans op herhaling groot is bij lage rugpijn als je de spieren niet sterk genoeg zijn of houdt.