Een pijngevoel recht onder de hiel. Iedere stap is pijnlijk, echt ontzettend hinderlijk. In de ochtend begint het scherp en stekend, gedurende dag voelt het meer als een doffe pijn. Herkenbaar? De kans is groot dat het om hielspoor gaat, maar dat hoeft niet zo te zijn. In de meeste gevallen gaat het om een peesplaatontsteking onder de voet. Het voordeel hiervan is dat deze sneller hersteld met de juiste therapie. Hielspoor is hardnekkiger.

Maak een afspraak. Kom langs

Blijf niet te lang met je hielpijn doorlopen, het herstel duurt dan alleen maar langer. Wachten lost je hielpijn niet op. Gedachten als: geen tijd hebben, de kosten of je niet aan willen stellen zijn vaak redenen waarom je je het uitstelt. Uiteindelijk kies je er later toch voor om een afspraak te maken en dan duurt het herstel alleen maar langer.

Je hebt recht op goede aandacht en begeleiding. Zorg goed voor jezelf, we helpen je graag.

Symptomen hielspoor

Hielspoor heeft verschillende specifieke kenmerken. Het heeft onder andere startklachten. In de ochtend bij de eerste stappen na het opstaan is de pijn heftigst. Het voelt aan als een scherp en stekend gevoel. Na een tijdje lopen veranderd het gevoel naar een meer doffe pijn. De mate van pijn varieert, de ene dag is het erger dan de andere. Ook dooft de pijn wat uit aan het einde van de dag. Het venijnige is alleen dat hielspoor, wat betreft de symptomen, erg veel lijkt op een peesplaatontsteking (faciitis plantaris). Het grote verschil is dat hielspoor gepaard gaat met verkalking van de aanhechting van de peesplaat.

Oorzaken hielspoor

Vaak is er niet één oorzaak aan te wijzen. In de meeste gevallen is het een combinatie van factoren, zoals: overbelastings- of stressblessure, verkeerd looppatroon, afwijkende voetstand en/of een verhoogde spanning in de kuitspieren. Ook een verhoogde leeftijd (40-70 jaar) en overgewicht zorgen voor een verhoogde kans op het ontwikkelen van deze uiterst hinderlijke klacht. Het is erg belangrijk om het verschil te erkennen tussen hielspoor en peesplaatontsteking (faciitis plantaris). De behandelmogelijkheden zijn namelijk verschillend.