Medical Taping

Wat is medical taping?

Bij Fysio Evident bieden we het medisch ‘tapen’ aan, ook wel ‘medical taping’ genoemd. Dit is een behandelmethode waarbij met speciale (rekbare) tape het lichaamseigen herstel wordt ondersteund. Het ondersteund de spierfunctie door de optimalisatie van de sensorische feedback, het heeft een pijn-verlichtende werking, verbeterd de bloedcirculatie en lymfeafvoer.

Geen sporttape
Medical taping wordt nog wel eens verward met sport-tapen. Het grote verschil is dat bij sport-tapen bepaalde bewegingen worden geblokkeerd door de niet-rekbare tape. Dit kan nuttig zijn als de kans groot is, tijdens bv. een sportwedstrijd, dat je door de enkel zwikt.

Hoe voelt medical taping?

Dit is afhankelijk van welke structuur getapt wordt, het kan een trekkend gevoel geven tijdens het bewegen. In alle gevallen zal het pijnvrij zijn. Door de rekbaarheid wordt de beweging niet beperkt. Hierdoor kan het lichaam blijven bewegen en zal het lichaam sneller herstellen.

Wordt medical taping vergoed?

Medical Taping is een fysiotherapeutische behandelmethode, veelal een onderdeel van grotere interventie. Om die reden wordt het door de zorgverzekeraar gezien als reguliere fysiotherapie en wordt dan ook als zodanig beschouwd. Bij een aanvullende verzekering zal het dan ook gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar.

Hoe lang de medical tape dragen?

De tape mag je voor een langere periode dragen. Het advies is wel om het niet langer dan één week te laten zitten, dit in verband met de hygiëne.

Kan ik douchen met de medical tape?
Ja, dat kan zonder problemen. Waar je op moet letten is dat je er tijdens en na het douchen niet overheen gaat wrijven. Door wrijving laat de lijm sneller los.

Jeuk of irritatie waar de medical tape zit, wat moet ik doen?
Soms kan de tape na een bepaalde tijd gaan jeuken, dan is het tijd om de tape te verwijderen. Dit is een teken dat de huid licht irriteert. Op de plak van de tape kan het wat rood zijn of kleine blaasjes zitten. Dit verdwijnt vanzelf weer, niets om je zorgen over te maken. Als dit gebeurd laat dit dan wel weten aan de fysiotherapeut zodat de behandeling daarop aangepast kan worden.

Wanneer geen medical taping?

  • Niet bij een beschadigde huid
  • Niet aan te raden bij koorts
  • Niet bij trombose
  • Allergie voor pleisterlijm
  • Zwangerschap